Sotesta sataa seteleitä

Sote-uudistus nytkähti eilen taas ison askelen eteenpäin, kun hallitus teki ratkaisun sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauden yksityiskohdista. Paketti lähetetään seuraavaksi lausunnoille kommentointita varten.

On hienoa, että asia etenee vihdoin. Valinnanvapauden toteutuminen vie koko hallintouudistusta oikeaan suuntaan. Terveyspalvelujen saatavuuteen tämä tuo valtavan muutoksen ja parantaa varmasti palvelujen laatua sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Pidän tätä pohjaesitystä erinomaisena ja toivon, että lausuntokierroksella se vielä yksinkertaistuu käyttäjälähtöisemmäksi.

Ainakin minun on vaikea ymmärtää, mitä tarkoittaa asiakasseteli soveltuvin osin muissa kuin suoran valinnan palveluissa, palveluseteli ja henkilökohtainen budjetti? Kuka sen määrittää ja entäs sitten kun se alkaa ylittyä? Ja kuka niitä seteleitä jakelee? Tästä kaikesta tavallinen kansalainen ei taida vielä ymmärtää paljoakaan. Prosessikaaviona tämä on varmasti nerokas järjestelmä, mutta vielä aika kaukana ihmisen arjesta.

Kansalaisen kannalta järjestelmä tulee luoda mahdollisimman yksinkertaiseksi; mennessään mille tahansa luukulle, ihminen pääsee tarvitsemaansa hoitoon ilman erillisiä kommervenkkejä. Ei ole tarkoituksenmukaista lisätä byrokratiaa tai etenkään juoksuttaa ihmisiä epämääräisen maakuntahallinnon sokkeloissa. Vuoden sitoutumispakko tiettyyn palveluntarjoajaan ei myöskään ole erityisen asiakaslähtöistä.

Kun olemme jo todenneet, että tämä investointi todellisuudessa maksaa aluksi enemmän kuin nykyinen järjestelmä, voidaan se saman tien tehdä helpoksi ja käyttäjälähtöiseksi. Jotta meillä kaikilla on parempi olla.

 

LeenaHoppania
Kokoomus Helsinki

Hyppy huomiseen vaatii huomisen maailman ymmärrystä ja osaamista kaupungin sinne luotsaamiseksi. Huominen on jo tänään. Ehdolla Helsingin valtuustoon 2017.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu